Prepper Forum / Survivalist Forum banner
41 - 50 of 57 Posts
Ben Davidson

cytat:

"Ben Davidson, założyciel SpaceWeatherNews i kanału YouTube Suspicious0bservers, nie jest formalnie uznanym naukowcem w dziedzinach astronomii, fizyki kosmicznej ani geofizyki."

"Jest on komunikatorzem naukowym i niezależnym badaczem, znanym z gromadzenia i prezentowania danych na temat pogody kosmicznej, aktywności słonecznej, trzęsień ziemi i pola magnetycznego Ziemi. Jego treści często podkreślają wzorce i anomalie, mając na celu podniesienie świadomości publicznej na temat potencjalnych wydarzeń na skalę planetarną.

"Chociaż Davidson odwołuje się do danych naukowych z renomowanych źródeł, takich jak NASA, NOAA i USGS, jego interpretacje i niektóre promowane przez niego teorie – takie jak katastroficzne przesunięcia biegunów czy zmiany elektromagnetyczne wpływające na Ziemię – nie są popierane przez główny nurt nauki i są uważane przez ekspertów za spekulatywne lub pseudonaukowe."

Image

============================================================

cytat:

Image

============================================

cytat:

Ben Davidson jest założycielem Space Weather News i twórcą kanału YouTube Suspicious0bservers, który koncentruje się na tematach pogody kosmicznej Źródło 1facebookŹródło 3fandom. Jest amerykańskim byłym prawnikiem bez formalnego wykształcenia naukowego w dziedzinie astronomii lub nauk o kosmosie Źródło 4sourcewatchŹródło 5quora. Davidson jest autorem kilku wydań książki Weatherman's Guide to the Sun i opublikował artykuły łączące aktywność słoneczną z wydarzeniami geologicznymi, takie jak związek między trzęsieniami ziemi o sile M8+ a polarnymi polami magnetycznymi Słońca Źródło 1facebookŹródło 7google.

Pomimo swojej popularności w niektórych społecznościach internetowych, jego prace są często krytykowane przez naukowców za promowanie pseudonauki i błędne interpretowanie artykułów naukowych w celu poparcia swoich teorii Źródło 4sourcewatchŹródło 5quoraŹródło 6reddit. Jego kanał i treści są uważane za kontrowersyjne w społeczności naukowej ze względu na brak rygorystycznej metodologii naukowej i kwalifikacji Źródło 5quoraŹródło 6reddit.
Podsumowując, Ben Davidson jest samoukiem, komentatorem pogody kosmicznej i twórcą treści, znanym ze swojej obecności w Internecie, a nie z formalnych wkładów naukowych Źródło 1facebookŹródło 3fandomŹródło 4sourcewatch.

=============================================================================

Nie umyka mi, że niektórzy nie potrafią zgłębić mrocznych głębin mojego umysłu preppera/survivalisty. Zazwyczaj moje posty nie są skierowane do nikogo ze złośliwością, ale opierają się na moim procesie myślowym preppera. Tak, niektórzy nie potrafią pojąć tego poziomu myślenia, a ich reakcją jest często gniew

Przykro mi, że niektórzy tutaj zawiedli Cię. /sarc

Niektórzy z nas cieszyli się w przeszłości filmami Sun Picture’s The late, Great, Planet Earth i Chariots of the Gods. Nowoczesne wersje internetowe są również bardzo zabawne. Ja po prostu mam prawdopodobne wydarzenia, do których się przygotowuję. Żadnego gniewu z mojej strony, po prostu bardziej martwię się o przerwy w dostawie prądu, huragany, III wojnę światową i tym podobne.

Discussion starter · #45 ·
Od polteregist:

Nie umyka mi, że niektórzy nie potrafią zgłębić mrocznych głębin mojego umysłu preppera/survivalisty. Zazwyczaj moje posty nie są zamierzone ze złośliwością wobec nikogo, ale opierają się na moim procesie myślowym preppera. Tak, niektórzy nie potrafią pojąć tego poziomu myślenia, a ich często reakcją jest gniew

Przepraszam, że niektórzy tutaj cię zawiedli. /sarc
Do czasu otrzymania informacji zwrotnej będę zakładał, że zacytowany post wynika z tego, że inny członek otworzył link, do którego wyraźnie umieściłem ostrzeżenie „ten film może nie być odpowiedni dla niektórych”. Wydaje się, że moje ostrzeżenie było bardzo uzasadnione. To nie wina poltergeista, jeśli niektórzy nie zastosowali się do tego ostrzeżenia i poczuli się niekomfortowo z tym, co znaleźli. Poltergeist nie stworzył tego filmu, a jedynie udostępnił go do konsumpcji przez poważnych prepperów, ani poltergist nie określił niczego w tym filmie jako fakt. Są to po prostu informacje, których szukają niektórzy prepperzy, aby mogli podjąć odpowiednie działania.

AmericanPop nie otworzył podanego przez Ciebie linku i ostrzegł nas przed jego otwarciem. AmericanPop po prostu wywnioskował z TYTUŁU posta i Twoich poprzednich postów.

Ziemia nie obróciła się o 90 stopni w wyznaczonym czasie, więc przydałaby się odrobina pokory.

Discussion starter · #48 · (Edited)
AmericanPop nie otworzył podanego przez Ciebie linku i ostrzegł nas przed jego otwarciem. AmericanPop jedynie wywnioskował z TYTUŁU POSTU i Twoich poprzednich postów.

Ziemia nie obróciła się o 90 stopni w wyznaczonym czasie, więc przydałaby się odrobina pokory.
Dzięki za odpowiedź. Mój błąd, ponieważ wiedziałem, że jeden z członków go otworzył, a potem narzekał, więc po prostu zgadywałem, że mieliśmy powtórkę. Dla ciekawskich członków, którzy jeszcze nie otworzyli tego linku, powiem tylko, że prowadzi on do mrocznego królestwa, które po prostu nie jest odpowiednie dla niektórych.

Dzięki za odpowiedź. Mój błąd, ponieważ wiedziałem, że jeden z członków ją otworzył, a potem narzekał, więc zgadywałem, że mieliśmy powtórkę. Dla ciekawskich członków, którzy nie otworzyli tego linku, powiem tylko, że prowadzi on do mrocznego królestwa, które po prostu nie jest dla niektórych odpowiednie. --- Czytając zdanie o Ziemi, miało ono oś czasu, w której mogło się obrócić. Nie pamiętam żadnej osi czasu. Być może będę musiał obejrzeć je ponownie, aby zobaczyć tę oś czasu. --- Coś wydaje się umykać niektórym, jeśli chodzi o ich proces myślowy. Starałem się być miły i niczego nie wskazywać, ale w zaistniałych okolicznościach to zrobię. Poważni preppersi szukają najbardziej przerażających prognoz. Dlaczego - aby mogli przygotować się na najgorsze scenariusze. Niektórzy przygotowują się tylko na umiarkowane lub drobne wydarzenia i nie chcą słyszeć o czymś, z czym nie chcą się zmierzyć. Teraz, czy ta przerażająca prognoza kiedykolwiek się zmaterializuje, nie ma dla mnie znaczenia, czy się stanie, czy nie, jestem gotów się z nią zmierzyć i mam nadzieję się na nią przygotować. Ten komentarz o pokorze, nie, nie przepraszam za traktowanie preppowania na poważnym poziomie.
Jeśli skorupa ziemska przesunie się o 90 stopni w ciągu jednego dnia (zgodnie z twierdzeniem), nie przeżyjesz tego.
Koniec.
Możesz udawać, że się "przygotowujesz", wierząc w te bzdury, ale nigdy się to nie zdarzyło i nie ma powodu sądzić, że kiedykolwiek się zdarzy.
Dałeś się nabrać na coś i niechętnie akceptujesz, że mogłeś zostać oszukany.
Przygotuj się na rzeczy, które masz szansę przetrwać (wyrzuty masowe koronalne, opad radioaktywny, ekstremalne warunki pogodowe, wojna światowa, załamanie finansowe itp.), ale nie poniżaj innych ("wydaje się umykać niektórym", "nie chcą słyszeć o czymś, z czym nie chcą się zmierzyć") za to, że nie wierzą w kompletne pseudonaukowe śmieci.

Ludzie, którzy tworzą tego typu filmy, żerują na publiczności, która nie w pełni rozumie fałszywą rzeczywistość przedstawianą w filmie. Sama wymagana energia sprawiłaby, że każdy fizyk prychnąłby i wyłączył go w mgnieniu oka. Jest to absurdalne na pierwszy rzut oka dla tych, którzy rozumieją, co byłoby potrzebne, aby było to wiarygodne.

Nie mogłem się powstrzymać. Musiałem ponownie zapytać Groka, ponieważ wiemy, że faktyczne twierdzenie dotyczyło ruchu skorupy ziemskiej o 90 stopni.
Nawiązałem do mojej poprzedniej wymiany zdań, więc znał już pierwotne zapytanie.

Oto moja nowa prośba:
Mam inny scenariusz, który może nieco zmienić liczby. Chciałbym ponownej oceny i wymogu wyjściowego w dżulach (z przykładami dla jasności) dotyczącego następującego zagadnienia:

Co byłoby potrzebne, aby cała skorupa ziemska oderwała się od płaszcza i obróciła o 90 stopni (w dowolnym kierunku), tak aby dawne pozycje biegunów znalazły się w linii z równikiem. Uprośćmy i załóżmy, że Ziemia jest kulą.
A oto podsumowanie odpowiedzi, którą podał: (moje podkreślenie)
Ostateczna odpowiedźEnergia potrzebna do oderwania skorupy ziemskiej od płaszcza i obrócenia jej o 90 stopni, tak aby dawne bieguny znalazły się w linii z równikiem, wynosi około 6,242 × 10^27 J. Jest to równowartość ~16,4 sekundy produkcji energii Słońca, ~62 420 uderzeń Chicxulub lub ~10,4 miliona lat globalnego zużycia energii. To oszacowanie jest mocno uproszczone, a rzeczywista energia prawdopodobnie byłaby wyższa z powodu nieuwzględnionych sił dyssypacyjnych i złożoności strukturalnych. Takie zdarzenie jest fizycznie nieprawdopodobne i miałoby katastrofalne skutki.
Jak powiedziałem, nikt by tego nie przeżył, niezależnie od przygotowań, i jest to absurdalne na pierwszy rzut oka.

Z przyjemnością udostępnię całą wymianę zdań (poprzez link), a każdy, kto chce skrytykować matematykę, może to zrobić. Po prostu zapytaj.

41 - 50 of 57 Posts